Swifts in the tower

Common Swifts or European Swifts (Apus apus)

Each spring, swifts return to the UK after their long migration from Africa and for years, the Museum tower has been a favourite nesting site.(Click here for the latest Swift Diary)

Common Swifts or European Swifts (Apus apus) have coal-black or brown plumage, although they appear black against the sky, with a pale throat. Their long, thin, rigid and scythe-shaped wings are built for efficient gliding flight over long distances. They are very fast fliers and are recognised by their high-pitched screaming call. Swift beaks have a wide gape to catch a variety of insects and airborne spiders while on the wing, and they are able to fly hundreds of kilometres a day while feeding, and even while sleeping. A pair of swifts feeding young may catch some 20,000 insects and spiders in a single day.

apus apus

 

Their short legs and strong feet, with all four toes facing forwards, are used to hang on to vertical surfaces, to crawl into their nests or for fighting intruders. Contrary to common belief, swifts can take off from the ground, although they are unable to walk or perch on the ground.

Once fledged, these swifts spend practically their entire life in flight. They feed, sleep, and collect nesting material on the wing. The only time a swift stops flying is when it is breeding, although they sometimes even mate without stopping.

Swifts have an exceptionally long life span for their size. Once they reach adulthood they usually live for about 6 years. They are extremely faithful to their nesting site, returning to the Museum tower year after year. They start to arrive in the last days of April and the fledglings usually leave around the beginning of August, setting off, almost immediately, for Africa, followed by their parents a week or so later.

The males usually arrive first and take possession of the nest box. Mating takes place and two or three eggs are laid, normally in the last week of May, about a fortnight after the female’s arrival. Both parents brood the eggs, and the incubation takes about 19 days. The eggs hatch around the middle of June and both parents feed the naked nestlings. They bring them small balls of food, packed into their throat, which consist of hundreds of tiny insects and spiders held together by saliva. The nesting period of swifts at Oxford varies from five to eight weeks. The young swifts leave the nest independently of their parents when their wings have reached full or nearly full length.

The Swift Research Project

The colony of swifts which nest in the Museum has been the subject of a research study since May 1948. It is one of the longest continuous studies of a single bird species in the world, and has contributed much to our knowledge of the swift.

Swifts had been nesting inside the ventilator shafts of the Museum tower for many years when David Lack, the head of the Edward Grey Institute at the Department of Zoology, began the swift research project. Swifts use nesting sites which are inaccessible to predators to safeguard the eggs and chicks. The parents are also quite vulnerable when nesting. Swifts had proved a difficult species to study as they spend most of their lives in the air, but Lack realised that the swift colony in the Museum would be ideal for long term research. This is now one of the longest running studies of any species of bird, and has contributed greatly to our knowledge. In 1956, the book Swifts in a Tower was first published. It details David and Elizabeth Lack’s work on the colony of swifts in the Museum, describing the setting up of the project whilst reviewing other swift species. David Lack's book has since been re-published (and is available in our shop), offering a fascinating insight into the swifts nesting in the Museum's tower. Different editions of Lack's book are also available in the Museum library.

The swifts’ nest boxes are well hidden and accessing them involves a cramped climb to the very top of the tower. But our webcam reveals this hidden space, showing chicks growing each summer. Cameras have been installed in two of the nest boxes, and the images are streamed online from May to early September.

Sadly, the swift population in the UK has fallen by 42 percent since 1994. This may be due to a lack of nesting sites and food. The Oxford Swift City project launched by the RSPB in 2017 aims to improve the conservation of swifts in Oxford by raising local awareness.